MAYEM / SONDAJ TÜRKİYE 2025 (VI. Uluslararası Sondaj Kongresi ve Sergisi) Haberi

SONDAJ TÜRKİYE 2025 (VI. Uluslararası Sondaj Kongresi ve Sergisi) Haberi
8-9 Mayıs 2025VI. Uluslararası Sondaj Kongresi ve Sergisi (Sondaj Türkiye 2025), Dijital Dönüşüm sloganı ile 8-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından Ankara Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilmiştir. 7 oturumda 26 sözlü sunum, 2 poster sunum yapılmıştır.
Açılış konuşmaları; Kongre Başkanı Sayın İlker ERTEM, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Ayhan YÜKSEL VE TMMOB Başkanı Sayın Emin KORAMAZ tarafından yapıldı. Akabinde, Sadrettin ALPAN için anma töreni yapılarak, destekçilere teşekkür belgeleri verildi.
İlk oturumda, çağrılı konuşmacı Sayın Hussain Rabia’nın “Tepme Toleransı: Kuyu Tasarımı ve Kuyu Kontrolü için Bir Araç” başlıklı sunumu vardı. Sondaj uygulamaları konusunda teknik sunumların yanında, MTA (Osman Kaan GÜNEŞ, Tolga AKGÖL- MTA'nın 2010 Sonrası Jeotermal Sondajlarına Genel Bir Bakış) ve TPIC’in (A. U. Etçi-TPIC Saha Servis Hizmetleri) sondaj uygulamaları sunumları vardı. Sondaja eğitim konusunda iki sunum vardı. Bunlar; Tuna EREN’in “Gelecekteki Kuyu Kontrol Eğitimine Uyum” ve Tolga AKGÖL’ün “Sondajda Derin Öğrenme Uygulamaları” sunumlarıdır.
Bülent TOKA’nın “Maden Arama Sondajlarında Mevzuat Yeterli Midir?” ve Ömer GÜNAY’ın “Sondaj ve Çevre” sunumları sondaja başka bir açıdan baktı. Sondajdaki jeofizik uygulamaları ise; Uğur ZAMAN (Sondajlarda Uygulanan Jeofizik Kuyu Logu Ölçümleri) ve M. E.min CANDANSAYAR (Jeofizik Araştırmalarla Maden Sondaj Başarısını Artırmak) tarafından anlatıldı. Nuray KARAPINAR’ın Mustafa AKILLI, Murat ÇİLOĞULLARI, Emre ŞİMŞEK, Cihan YURTERİ ile birlikte hazırladıkları “Çevre Mevzuatına Göre Atık Sondaj Çamuru Bertarafı ve Jeotekstil Tüp ile Susuzlandırılması” sunumu sondajların çevreye olumsuz etkisini minimize edecek bir örnekti.